top of page

AKTIIVIPIHATTO

Tilalla on uusi aktiivipihattokokonaisuus noin 30:lle hevoselle. Rakentaminen aloitettiin keväällä 2021 rakentamalla 300m2 uutta varastotilaa koneille, heinille ja kuivikeoljelle. Varaston valmistuttua aloitettiin varsinaisen pihatto- ja tallirakennuksen ja lantalan rakentaminen ja tarha-alueiden suunnittelu. Pihatto- ja tallirakennus, totutuspihatot, ruokinta-automatiikka ja tarhat otettiin käyttöön keväällä 2024. Vanhat asiakkaat muuttivat vanhoista tiloista uusiin tiloihin. Pihattopaikkoja on varattavissa. Tervetuloa katsomaan!

Aktiivipihatossa hevoset elävät kahdessa maksimissaan 15 hevosen laumassa, joista yksi lauma ruunille ja toinen tammoille. Kullekin laumalle löytyy oma reilun 150m2 kokoinen eristetty turve- ja olkipatjakuivitettu makuuhalli, aina sulana pysyvät vesiautomaatit uimuritekniikalla, katetut ajastetut heinäruokintapisteet sekä väkirehuautomaatti. Hevoset  syövät tietokoneohjatusta väkirehuautomaatista rehunsa pienissä erissä vuorokauden aikana kullekin hevoselle suunnitellun yhteismäärän. Heinäautomaatti ruokkii hevoset lyhyin väliajoin. Lisäksi hevosilla, joille aikarajoitettu heinäruokinta ei riitä, on pääsy vapaan heinän pisteelle. Kesäisin hevosilla on omatoiminen kulku laitumelle ja laitumelta takaisin pihaton suojaan. Hevoset liikkuvat omatoimisesti ruoan, veden ja suojan väliä sekä tarkkaillakseen ympäristöä ja leikkiäkseen keskenään. Uusille tulokkaille on totuttelupihatot, joista voi turvallisesti aidan yli tutustua tulevaan laumaansa. Näitä tiloja voidaan käyttää myös sairastapauksissa, jos hevosta ei haluta siirtää pois laumansa luota tallissa olevaan sairaskarsinaan.

Aktiivipihatto tarjoaa hevosille parhaan mahdollisen hevosenelämän. Hevonen on sosiaalinen laumaeläin, joka nauttii siitä, että saa viettää vapaa-aikaansa kaverien kanssa seurustellen, leikkien, yhdessä heinää syöden ja nukkuen. Hevonen voi valita, onko sisällä vai ulkona ja minkä kaverin kanssa kulloinkin viettää aikaansa. Runsas raitis ulkoilma ja liikunta edistävät hevosen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti ja pihattoasuminen onkin erinomainen kuntoutusmuoto erilaisiin fyysisiin ja psyykkisiin haasteisiin. Pihatossa pärjäävät kaikenlaiset hevoset ja usein hevosen käsiteltävyys ja ratsastettavuus paranevat pihattoasumisen myötä.

Hevoset tarkastetaan vähintään kahdesti päivässä. Lisäksi niiden elämää seurataan makuuhalliin ja ulkotiloihin sijoitetuilla kameroilla ja väkirehun syöntimäärää seurataan hevoskohtaisesti tietokoneelta.

IMG_4943.jpg
drone lennolta

Myöskään Suomen talvi ei ole este hevosen pitämiseen pihatossa. Hevonen eläimenä kestää niin kylmää kuin lämmintä säätä erinomaisesti ja pihatossa sillä on mahdollisuus valita, missä aikaansa kulloinkin viettää. Niille hevosille, jotka eivät kasvata paksua talvikarvaa tai palelevat helposti, löytyy nykyisin erinomaisia säätä kestäviä loimia. Myös kengät ja hokit ovat sallittuja niitä tarvitseville.

Pihattorakennuksen yhteyteen sijoitetuista lämpimistä tallitiloista löytyy sairaskarsinoiden ja varuste- ja kuivaustilojen lisäksi tilat hevosten hoitamiseen, varustamiseen, pesemiseen ja kuivatteluun. Eläinlääkintätoimet sujuu tarvittaessa pakkopilttuussa. Ihmisten mukavuuden vuoksi tallista löytyy myös keittiö, oleskelutilat, pukuhuone, suihku, wc sekä inva wc. Hevosen liikuttamiseen niin maasta- kuin selästäkäsin käytössä on 30x60m kuitupohjainen valaistu ratsastuskenttä sekä tilan omia laitumia ja peltoja kiertävä ratsastusrata.

uusin pohjapiirros
bottom of page